بررسی میزان سرقت سازمان یافته از خرده فروشی ها
سرقت سازمان یافتهاز خرده فروشان یا ORC(Organized Reatail Crime) دغدغه ذهنی بسیاری از خرده فروشان است. بر خلاف سرقت های معمول ، ORC اختصاصاً با سازمان یافتگی و گستردگی همراه است. اما چه تجهیزاتی برای مقابله با این مشکل باید به کار گرفته شود؟ در این نوشته چگونگی کاهش این ریسک بابکارگیری تجهیزات و سیستم ها را بررسی خواهیم نمود.
گستردگی مسئله
برآورد هزینه سالیانه ای که سرقت سازمان یافته به خرده فروشان تحمیل می کند نزدیک به 30 میلیلرد دلار می باشد. اغلب دپارتماهای حفاظت فروشگاهها به دنبال یافتن دلیل اصلی این مشکل هستند.
تقریباً تمامی اجناس خرده فروشان ، از مواد شوینده گرفته تا ادکلن و لوازم آرایشی لوکس ، در معرفی سرقت حرفه ای قرار دارند. در برخی موارد ارزش اجناس که در یک کیف دستی جای میگیردبسیار قابل توجه و بالا می باشد.
در ادامه لیست تجهیزاتی که با بکارگیری آنها ریسک سرقت حرفه ای کاهش می یابد را بررسیخواهیم نمود.
بررسی راه کارها
آشکارساز کیف فویلی:
یکی از متد های حرفه ای سرقت حرفه ای استفاده از کیف های تقویتی(کیف خریدی که داخلش پوشیده از فویل می باشد) جهت تداخل در عملکرد سیستم گیت فروشگاهی می باشد.
جدیداً تجهیزات زیادی جهت آشکار سازی این گونه کیفهای فویلی هنگام ورود ویا خروج از فروشگاه ، طراحی و ساخته شده اند. در حالی که حمل کیف فویلی جرم محسوب نمی شود ولی مشخصاً صرف شناسایی وجود این کیفها به تنهایی مانع سرقت می شود. معمولاً این سیستم ها به صورت مکملی برای سیستم های گیت فروشگاهی عرضه می شوند.
تگهای آسیب زننده:
کانسپت اصلی استفاده از تگهای آسیب زننده این است که در صورتی که کالایی سرقت شود و تگ آن به درستی جدا نشود، خود تگ به تنهایی باعث نابودی ظاهر و یا کارایی کالا شود. تگهای جوهری مثالی از این نوع تگها می باشند که لکه رنگ پاک نشدنی را روی کالای مسروقه به جای می گذارد.
هدف اصلی استفاده از این نوع تگها، آسیب رساندن به کالای مسروقه و عدم توانایی سارق در استفاده و یا فروش و تعویض کالا می باشد، که باعث می شود سارق از سرقت کالا منصرف شود البته استفاده از این نوع تگها احتمال آسیب رساندن تصادفی به کالاها را نیز افزایش می دهد و از طرفی قسمت تمام شده این تگها چند برابر تگهای معمولی می باشد. به هر حال این روش برای کالاهای نرم و کالاهایی که بسته بندی کاملی ندارد بسیار اثر بخش است.
دسترسی محدود به کالا :
یک راه موثر ولی محدود کننده استفاده از محفظه های قفل شده جهت نمایش کالا می باشد. سیستم های محدود کننده جهت نمایش کالاها بصورت تکی طراحی شده اند. در برخی موارد این سیستم به طریقی با سیستم نرم افزاری فروشگاه جهت گزارش دهی موجودی نیز در ارتباط می باشد. لوازم کوچک ولی با ارزش مانند دارو ، لوازم الکترونیکی و لوازم آرایشی بهترین کالاهایی هستند که با این روش می توان از آنها حفاظت نمود. با این روش علاوه بر این که کالا محافظت می شودو بخاطر ماهیت این کالا ها که نیاز به زمان بیشتر و مشاوره نیز دارند، خللی در فروش ایجاد نم شود. در نهایت برای استفاده از این روش باید دقت مزایای این سیستم را با معایب آن سنجید . برای مثال هزینه ذخیره شده از طریق جلو گیری از سرقت کالا ها در مقابل هزینه ایجاد مزاحمت برای مشتری های صادق.
تحلیل داده ها:
در مقابل آنالیز ویدئویی ، هدف از تحلیل داده ها ، جلوگیری از پس دادن کالای مسروقه به جای کالای خریداری شده و تبدیل آن به پول نقد می باشد که با تحلیل داده های فاکتور و اجازه باز گرداندن کالا امکان پذیر است . هر موقع که یک تراکنش انجام می پذیرد، باید به صورت انحصاری و یونیک ذخیره شود.
معمولاً این سوابق با بارکد یا سریالی در زیر رسید خرید ثبت می شوند. این سوابق نه تنها برای شناسایی وردیابی کالاهای فروخته شده به کار می ایند، بلکه جهت شناسایی کالاهایی که واقعاً خریداری شده اندو نیاز به مرجوعی دارند نیز به کار می آید. در نهایت این سوابق باید بصورت مرکزی در یک دیتابیس مشترک بین شعبات ثبت و تحلیل بشوند تا در پروسه مرجوعی کالا کالاهای فروخته شده با مسروقه قابل تفکیک باشند. چون در مواردی کالا از یک شعبه دزدیده شده و به دلیل عدم شناسایی درست و لحظه ای در شعبه دیگر مرجوع می شوند.
نظارت تصویری:
قدرت سیستم نظارت تصویری را در مقبله با سرقت از خرده فروشی نمی توان نادیده گرفت. در حالی که مشکلات کیفیت پایین تر از انتظار تصویر و نحوه اجرای این سیستم معمول است ، باز هم نمتوان اثر بخشی و کارایی سیستم های کیفیت را نادیده گرفت.
با استفاده از سیستم نظارت تصویری با کیفیت HD می توان از تصاویر بدست آمده جهت شناسایی دقیق مظنونین و جلو گیری از سرقت مجدد و یا حتی پیگیری قضایی مجرمین استفاده نمود.
پردازش تصویری:
پردازش تصویری به تنهایی در مقابل سرقت از خرده فروشان کارایی ندارد ، چون سرقت رفتار قابل شناسایی از طریق مشاهده نیست. ولی چون این نوع سرقتها تکرار شونده و دائمی هستند میتوان الگوی این سرقتها را شناسایی کرد . برای مثال آنالیز شناسایی پرسه زنی میتوان به عنوان یکی از کارآمدترین روشها جهت شناسایی و سپس جلو گیری از تکرار سرقت مورد استفاده قرار گیرد.
ولی در واقعیت این آنالیز تصویری به دلیل شناسایی اشتباه مشتریان معمولی به عنوان موارد مشکوک و تعداد بالای آلارم های نابجا ، به سرعت به روشی ناکارآمد کنار گذاشته می شود به علاوه آنالیز شناسایی چهره نیز به مقداری که گاهاً ادعا می شود درست عمل نمیکند و نباید انتظار کارایی 100 درصد از این قابلیت را داشت ، ولی در بسیاری از موارد جهت سهولت و مکملی برای سایر سیستم ها بسیار مقید است.